Mahalle Mektebi bahar aylarını 22. sayısıyla karşılıyor. Kapağını Emre Tan’ın çizdiği bu sayısının dosya konusu ise “2000 Sonrası…”, 2000’li yıllardan sonra hayatımızda neler oldu, muhafazakar kesimde neler değişti, batı düşüncesi nerede, doğu sokaklarında durum ne soruları ayrıntılarıyla işleniyor ve dosya editörü U. Kubilay Dündar. Mektep Konuşmaları bölümünde ise Abdullah Kasay, Ali Berkay ve Ebuzer Şamil Doğu-Batı tartışmalarını konu ettiler.
Fatih Özkafa “Allah Hû” hattı ile açılan dergi, Hamid Aydemir ve Mahmut Arlı’nın çizimleriyle zenginleşiyor. Öykü, şiir dosyaları ve söyleşileri yine oldukça iyi.
Şiir;
İkisi çeviri olmak üzere 15 şiirin bulunduğu dosya, Vefa Taşdelen’in “Gömlek” adlı şiirinden şu mısralarla açılıyor: “Biten gök ekinler gibi topraktan / Gönlümün çiçeğidir cümle duygular”. Ertuğrul Rast’ın “Şu hayatta neler oluyor” sorusu için ilginç bir başlık kullanmış ve “.pdf” demiş. Anıl İbrahim Bakırcı ise “Sevgiliye Nutuk” şiirinin III. bölümünü yayınlıyor: “Yazık ki bensiz bulamayacaksın şahdamarını” mısraları mürted bilinen bir sevgiliye hitap ediyor. Ahmet Sami Yalçınkaya’nın şiirinin başlığı hemen dikkati çekiyor: “Geworfenheit”. Satır arasından şöyle sesleniyor Yalçınkaya: “Değişmiyor dünya, ölenler, hayatta kalanlar”.
Bu sayıda şiirleriyle yer alan diğer isimler ise şöyle: Yağız Gönüler, Hakan İsfa Şahin, Mehmet Solak, Baran Can Sayın, Yunus Emre Altuntaş, Abdulkadir Yaylacık, Abdülhâlik Aker, Ali Akçakaya, Tubanur Tarhan… Çeviriler ise Yümni Baba ve Muhammed Mâğût’tan. Ayrıca Baran Can Sayın, Ali Akçakaya ve Tuba Tarhan Mektep’te ilk kez şiir ilk kez şiir yayımlayan şairler.
Öykü;
Çeviri eserin olmadığı ve on metinin bulunduğu öykü dosyası ise usta öykücü Ahmet Sarı’nın “Elma Ağacına Yaklaşırken” öyküsüyle açılıyor. Bir kırsal öyküsüyle unuttuklarımızı hatırlatıyor bu öyküde. Mehmet Kahraman, “Ortada Bir Şey…” başlıklı öyküsüyle, açmazları iyice önümüze seriyor: “İnsan kendine yazık ediyor arkadaşım, sahipleniyor hayatı.” Hasan Harmancı “Bir Kerahat Vakti İbn Arabi ve Tarantino” öyküsüyle tek paragraflık mizahî damarı da hissedilen bir öykü kaleme almış. Ahmet Melih Karauğuz ise “Yabancı” adlı öyküsünde dedesinin kaybeden bir genci anlatıyor ve Ahmet Melih’de Mektep’te ilk kez öykü yayımlıyor.
M.Zeki Saka, Numan Altuğ Öksüz, Mesude Açıkgöz, Soner Oğuz, Merve Özgenli, Betül Ok bu sayının diğer öykülerini yazıyor.
Devamı: Yeni Şafak Gazetesi